FAQ - Hyra hästlastbil

Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna våra kunder ställer vid uthyrning av hästlastbilen. Tveka inte att kontakta oss om du har några andra frågor eller funderingar!

Allmänt om att hyra

Vem får hyra?
Vårt motto är att alla är välkomna att hyra hästlastbil hos oss. Ibland måste vi ändå neka en uthyrning. Vi kontrollerar att hyrestagarens samt angivna förares körkort är giltigt (B-körkort). Utöver det inhämtar vi en kreditupplysning. Vi gör även en kontroll i biluthyrarnas gemensamma register. I det fall dessa kontroller ger rekommendation till att neka hyresförfrågan kommer vi neka dig att hyra hos oss.

Påverkar kreditupplysningen min kreditvärdighet?
Nej, vi gör endast en enklare kontroll för att bedöma hyrestagarens förutsättningar att hyra hos oss. Kontrollen registreras inte hos UC och påverkar inte din kreditvärdighet. En omfrågandekopia skickas enligt lag ut till hyrestagaren från kreditupplysningsföretaget.

Varför har min hyra nekats?

Vårt uthyrningstillstånd ger oss rätten att neka uthyrning. Detta kan ske om vår kontroll gentemot hyrestagaren inte blir godkänd. Det kan också bero på att vi misstänker oegentligheter vid bokningsförfarandet. Om vi misstänker att hyrestagaren under hyresperioden avser att transportera andra djur än häst eller om det finns misstanke om att fordonet kommer att hanteras ovarsamt eller utanför de ändamål som vår verksamhet bedriver har vi också rätt att neka uthyrning. Det är vår rättighet att ensidigt bedöma om hyran ska godkännas eller nekas. Beslutet går inte att överklagas.

Är körkort utfärdat i annat land än Sverige tillåtet?

Vi hyr endast ut till hyrestagare och medförare som innehar ett giltigt svenskt körkort med behörighet B.

Vi är flera som ska köra fordonet, vad gäller?
Hyrestagaren är fullt ansvarig för hyresförhållandet. Det är tillåtet med fler förare än hyrestagaren men det är mycket viktigt att dessa personer anges i bokningen så att även de kan skrivas in i hyreskontraktet. Detta är ett villkor för att vår uthyrningsförsäkring ska vara giltig vid skada. Medförare kostar ingenting extra.

Mitt företag eller arbetsgivare ska hyra fordonet och betala för hyran

Det går bra. Hyrestagaren måste dock vara en fysisk person, då hen är personligt betalningsansvarig om skada uppstår under hyresperioden och ansvarar också för att hyran blir betald. Det innebär att vi självklart kan fakturera företaget, men under ovan angivna förutsättningar.

Kan mitt försäkringsbolag betala för hyran om vi måste akut till veterinär?

Denna typ av ersättning står utanför vår kontroll eftersom det är ert försäkringsbolag som fattar beslut i försäkringsärenden. Vårt råd är att du rådgör med ditt försäkringsbolag om du har frågor kring detta. I det fall försäkringsbolaget godkänner att de tar på sig kostnaden kan vi självklart fakturera dem direkt. Vi behöver då ett beslut från dem, något de kan översända per e-post innan hyresperioden påbörjas.

Får jag köra utomlands?

Du får färdas inom Sverige samt till Finland med våra fordon. Om du avser att resa till Finland vill vi att du meddelar detta i samband med din bokning så att vi får kännedom om det. Det räcker med att skriva ett meddelande i kassan då du slutför din bokning på vår hemsida. Hästlastbilarna får i normalfallet och utan vårat medgivande inte färdas utanför Sverige och Finland. I vissa fall kan vi göra undantag, ta därför alltid kontakt med oss i god tid innan du avser att resa så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt. I de flesta fall krävs särskilda handlingar vid utresa från Sverige med djurtransport. Avsaknad av dessa handlingar kan medföra att ekipaget stoppas vid gränsövergång eller stoppas från vidare färd längs vägen i annat land. Det är hyrestagaren som ansvarar för att följa gällande regelverk och medha de handlingar som krävs i respektive land.

Våra fordon och tillstånd…

Vad har ni för hästlastbil?

Vår hästlastbil är en 5-sitsig stuterimodell med sovloft, automatlåda som levererats av Alfab hästlastbilar. Den är tillverkad 2022 och även utrustad med takfläkt och temperaturavläsare för längre transportsträckor. Vill du veta mer om hästlastbilen går du till fliken hästlastbilen i vår meny på hemsidan.

Är er hästlastbil försäkrad?
Vi har en speciell uthyrningsförsäkring som täcker skador vid uthyrning orsakade även av hyrestagaren.

Har ni några tillstånd?
I Sverige ställs högt ställda krav på att bedriva uthyrningsverksamhet med hästlastbilar. Självfallet uppfyller vi alla dessa krav och är godkända uthyrare. Bland annat är vår hästlastbil är besiktad och godkänd av Länsstyrelsen. Vi har också tillstånd av Jordbruksverket och uthyrningstillstånd som utfärdats av Transportstyrelsen. Utöver det har vår personal genomgått utbildning för att bedriva yrkesmässig uthyrning av hästtransporter och motorfordon. Vi är också registrerade för moms och godkänd för F-skatt.

Att lasta och transportera hästen

Vilka djur får transporteras i hästlastbilen?
Vi har tillstånd för transport av hästar och fordonet är byggt, godkänt och anpassat för transport hästar. Därför får endast hästar transporteras i våra fordon. Inga andra djurslag är tillåtna.

Får jag transportera gods i hästlastbilen?
Nej! Endast transport av hästar är tillåtet.

Får jag transportera ett dräktigt sto?
Både JA och NEJ. Av jordbruksverkets föreskrifter framgår att ett dräktigt sto inte får transporteras om det är färre än 35 dagar kvar till förlossning. Om en veterinär gör en annan bedömning kan transporten ändå genomföras. Om ett sto inom 7 dagar efter förlossning ska transporteras måste fölet medfölja i transporten. Fölet måste då vara obundet och dess navel ska vara läkt. Vår hästlastbil är byggd för att även kunna transportera sto med föl. Mellanväggen skjuts då i sidled så att en stor box bildas i hästlastbilen. Tänk på att köra extra försiktigt eftersom ett föl har sämre balans och är ovan att transporteras.

Får min häst plats i hästlastbilen?
Vår hästlastbil är byggd för att kunna transportera upp till två hästar alternativt ett sto med föl. Även om fordonet är byggt för att klara hög vikt finns det finns det bestämmelser som anger hur stor vikt som får lastas. Alla hästar väger olika mycket. Tänk också på att packning, passagerare etc. också räknas in i den tillgängliga lastvikten. Alfabs hästlastbil för B-körkort har en i Sverige godkänd lastkapacitet på 700 kg. Ha detta i åtanke när du planerar din resa för att undvika att bli bötfälld för överlast vid en poliskontroll.

Om olyckan är framme…

Vad gör jag om det inträffar en skada?
Vid fara för liv eller hälsa, ring alltid 112. Meddela larmoperatören att du utför en hästtransport.

Ska jag kontakta er vid skada?
Kontakta oss skyndsamt per telefon eller e-post. Kontaktuppgifterna finner du i informationspärmen som ligger väl synlig i hästlastbilen vid utlämning.

Jag har fått punktering eller blivit stående med fordonet
Följ instruktionerna i informationspärmen som är placerad väl synlig i hästlastbilen vid utlämning. Kontakta även oss per e-post eller telefon skyndsamt så att vi kan hjälpa dig på bästa möjliga sätt.

Vad gör jag om vägen blir avstängd på grund av olycka eller annat?
Om du anser att det frivilliga stoppet utgör en risk för djurtransporten, kontakta då Polisen på 114 14 och meddela att du utför en djurtransport. I vissa fall kan Polisen medge att man får passera trots att vägen är avstängd. Detta är något som ligger utanför vår kontroll och bedöms samt beslutas av dem.

En vädervarning har utfärdats, vad gör jag?
Om myndigheterna uttryckligen avråder dig från att vara ute på vägarna bör du genast planera om din resa. Vi förbehåller oss rätten till ombokning vid befarade temperaturer understigande -30 grader. Fri ombokning gäller vid sträng kyla och vädervarningar.

Vad gör jag om jag inte hinner tillbaka i tid för återlämning av fordonet.
I dessa fall gör vi en bedömning och tar stor hänsyn till orsaken till varför fordonet återlämnas senare än avtalat. I de fall det beror på avstängd väg, olycka, driftstopp eller väderförhållandena bedömer vi den försenade återlämning i normalfallet som godtagbar. Det innebär att vi försöker hjälpa dig efter bästa förmåga och kommer inte heller att debitera någon förseningsavgift. I de fall sen återlämning beror på försummelse från hyrestagarens sida kommer vi att påföra förseningsavgift enligt villkoren i hyresavtalet. Vi vill uppmärksamma våra hyrestagare att det är ytterst viktigt att återlämna fordonet enligt avtalad tid för att inte andra hyrestagare ska drabbas med försenade utlämningar. Kontakta oss alltid omedelbart om du märker att du kommer att bli försenad. Stressa inte eller kör extra fort bara för att hinna tillbaka i rätt tid - säkerheten är viktigast både för dig och din häst.

Några andra frågor?

Du är varmt välkommen att ställa dina frågor eller funderingar. Vi svarar blixtsnabbt!